Collecties paleontologie


De enige manier om ecosystemen van lang vervlogen tijden te reconstrueren, is met fossielen, de versteende overblijfselen van de fauna en flora van toen. Onze paleontologische collecties zijn ontzettend rijk en divers, en hebben met de Iguanodons van Bernissart wereldsterren in hun rangen.
 

Mosasaurusschedel uit België.  (Foto: Danny Gys)
Mosasaurusschedel uit België.  (Foto: Danny Gys)


De paleontologische collecties behoren tot de oudste verzamelingen van het instituut. Ze bevatten momenteel meer dan 3 miljoen fossielen: gewervelden, ongewervelden en planten. Een gevarieerde verzameling wat systematische groepen en grootte van de specimens betreft: van nanofossielen, kleiner dan een cel, tot dinosauriërs en fossiele walvissen.

Vandaag hebben we ongeveer 35.000 plateaus met specimens: vele opgeslagen in de 1.000 houten kasten, andere in de 132 rijen planken van de 5 enorme Compactus-units. Er zijn ook bewaarplaatsen voor de grote specimens, zoals mosasauriërs, iguanodons en zoogdieren uit het kwartair.

Een collectie fossiele schelpen.
Een collectie fossiele schelpen uit het eoceen van Alabama (VS). (Foto: Danny Gys)
56 miljoen jaar oude kaak, scheenbeen en heupbeen van Teilhardina belgica, de oudste primaat tot nu toe, gevonden in Dormaal (België).
56 miljoen jaar oude kaak, scheenbeen en heupbeen van Teilhardina belgica, de oudste primaat tot nu toe, gevonden in Dormaal (België). (Foto: Reinout Verbeke, KBIN)

Momenteel beheren we ongeveer 46.000 typespecimens en ‘geïllustreerde’ specimens, waaronder referentie-exemplaren die door onderzoekers zijn beschreven in wetenschappelijke tijdschriften en een nieuw beschreven soort vertegenwoordigen.

Fossielen zijn vaak indrukwekkend. Niet verwonderlijk dat vele tentoongesteld staan in ons museum of uitgeleend worden aan andere musea in België en daarbuiten.

Gefossiliseerde bladeren uit Gelinden (België). Ze dateren uit het vroeg-paleoceen, de periode vlak na het uitsterven van de niet-vliegende dinosauriërs.
Gefossiliseerde bladeren uit Gelinden (België). Ze dateren uit het vroeg-paleoceen, de periode vlak na het uitsterven van de niet-vliegende dinosauriërs. (Foto: Danny Gys)
Een grote en zware ammoniet.
Vier armen nodig om deze ammoniet te tillen. (Foto: Danny Gys)

3

miljoen specimens

46.000

type-specimens

35.000

lades

540+

miljoen jaar geschiedenis

Ons team

Zoeken in onze collecties

DaRWIN 
(soorten)

Virtuele collecties
(gedigitaliseerde specimens)

Collecties
(algemene info)

Metadata-catalogus
(beschikbare wetenschappelijke datasets)

Meer over paleontologie


De collecties bezoeken

Ben je een onderzoeker die een collectie wil raadplegen?

Contacteer een conservator

Je wil een tour achter-de-schermen in de collecties en labs?

Boek een gids


De geschiedenis van onze collecties

Hoe groeide een eclectische verzameling specimens uit tot een van de belangrijkste collecties ter wereld?

Lees er alles over


Doneer je collectie

Jouw privécollectie kan van grote wetenschappelijke waarde zijn. Waarom schenk je ze niet aan het Instituut voor Natuurwetenschappen? Wij houden de specimens in perfecte staat.

Contacteer een conservator