Collecties anthropologie and prehistorie


De collecties antropologie en prehistorie helpen onze eigen menselijke geschiedenis te reconstrueren. Het Instituut herbergt de grootste verzameling menselijke overblijfselen uit België, met daarin Neanderthalerfossielen van wereldklasse. We beheren ook de grootste Belgische collectie prehistorische voorwerpen en de oudste kunstobjecten opgegraven in ons land. Die belangrijke collecties helpen het leven van onze voorouders te begrijpen: denk maar aan hun voeding, levensstijl, mobiliteit, kunst en religieuze overtuigingen.
 

Schedels van middeleeuwse monniken uit Koksijde, die in ons Instituut worden bewaard.
Schedels van middeleeuwse monniken uit Koksijde, die in ons Instituut worden bewaard. (Foto: Thierry Hubin, KBIN)

De archeologische collecties zijn voornamelijk het resultaat van opgravingen die door onderzoekers van ons Instituut zijn uitgevoerd op prehistorische sites in België vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Deze collecties worden aangevuld met enkele etnografische objecten en specimens die met ons zijn uitgewisseld of aan ons geschonken.

De antropologische collecties bevatten prehistorische menselijke overblijfselen die zijn ontdekt in België tijdens archeologische opgravingen. De Neanderthalers van Spy, opgegraven in 1886, zijn wellicht het meest bekend, en worden bestudeerd door onderzoekers van over de hele wereld. Door het herbestuderen van de collecties uit de grotten van Goyet konden we verschillende volwassen Neanderthalers identificeren. Door de uitstekende conservering van DNA in deze botten (van Neanderthalers en ook anatomisch moderne mensen van het boven-paleolithicum) werden ze opgenomen in grootschalige genetische studies naar onze voorouders op het Europees continent.

We hebben collecties van menselijke overblijfselen van middeleeuwse en moderne vindplaatsen in heel België. Dit omvat twee collecties van individuen waarvan leeftijd en geslacht gekend zijn, belangrijk bij het reconstrueren van de sociale structuur van de toenmalige gemeenschappen.

Paleolithische kunst uit België: de steen van Chaleux. De steen is aan beide zijden gegraveerd en toont aan de ene kant een oeros en een rendier en aan de andere kant een paard en twee steenbokken.
Paleolithische kunst uit België: de steen van Chaleux. De steen is aan beide zijden gegraveerd en toont aan de ene kant een oeros en een rendier en aan de andere kant een paard en twee steenbokken. (Foto: Aurore Mathys, KBIN)
Skeletelementen van de neanderthalers Spy 1 en 2, gevonden in 1886. (Foto: Patrick Semal, KBIN)
Skeletelementen van de neanderthalers Spy 1 en 2, gevonden in 1886. (Foto: Patrick Semal, KBIN)

Restitutiedebat

Als onderdeel van de collecties menselijke resten bewaren we ook menselijke overblijfselen uit de voormalige Belgische kolonies en van over de hele wereld. Er zijn meer dan 500 menselijke overblijfselen uit de voormalige Belgische koloniën, de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi, die zijn verzameld in een erg problematische koloniale context. Deze maken grotendeels deel uit van de collecties die in 1964-65 van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika naar ons Instituut zijn overgebracht. Het HOME-project, gecoördineerd door ons instituut en afgerond in 2023, vraagt een wetswijziging om de repatriëring van menselijke resten te vergemakkelijken wanneer een aanvraag wordt gedaan, en om de commerciële handel van menselijke resten te verbieden.
 

4

conservatories

40

prehistoric art objects
digitized

200+

Neanderthal fossils

500+

human remains from the
former Belgian colonies

Ons team

Zoeken in onze collecties

DaRWIN 
(soorten)

Virtuele collecties
(gedigitaliseerde specimens)

Collecties
(algemene info)

Metadata-catalogus
(beschikbare wetenschappelijke datasets)

Paleolithische kunst
in België

Ontdek

Ishango archeo-site
in DR Congo

Ontdek


De collecties bezoeken

Ben je een onderzoeker die een collectie wil raadplegen?

Contacteer een conservator

Je wil een tour achter-de-schermen in de collecties en labs?

Boek een gids


De geschiedenis van onze collecties

Hoe groeide een eclectische verzameling specimens uit tot een van de belangrijkste collecties ter wereld?

Lees er alles over


Doneer je collectie

Jouw privécollectie kan van grote wetenschappelijke waarde zijn. Waarom schenk je ze niet aan het Instituut voor Natuurwetenschappen? Wij houden de specimens in perfecte staat.

Contacteer een conservator