Collecties geologie


Onze geologische collecties omspannen 4,5 miljard jaar: van indrukwekkende meteorieten die getuigen van het begin van ons zonnestelsel, ongewone stenen en schitterende mineralen tot vele kilometers boorkernen die ons inzicht geven in de complexe ondergrond van België.
 


De rijke geologiecollectie bevat gesteenten, mineralen en meteorieten, en ook boorkernen en beschrijvingen van boringen.

400.000

bodemstalen van Belgische ondergrond

40 km

boorkernen

35.000+

mineralen

1.620

meteorieten

Geologen verzamelen al sinds het midden van de 19de eeuw grondstalen en gebruiken deze om hun beschrijvingen van de "ondergrond" te staven. Dit heeft geleid tot een lithotheek, een bibliotheek van stenen. De collectie blijft groeien en omvat nu ongeveer 400.000 bodemstalen uit België.

De grotere items, de "boorkernen", worden op een andere locatie bewaard. Als je deze kernen achter elkaar zou leggen, zouden ze ongeveer 40 kilometer ver reiken! Onderzoekers kunnen de boorkernen raadplegen, samen met de metingen en beschrijvingen van de boorgaten. De archieven van de boorkernen zijn vandaag van onschatbare waarde, bijvoorbeeld voor het lokaliseren van bronnen voor geothermische energie.

Kisten met boorkernen, cilindervormige stalen die uit de ondergrond zijn geboord.
Boorkernen geven ons aanwijzingen over de structuur van onze bodem en hoe we die ondergrond kunnen gebruiken. (Foto: Danny Gys)
De galerij met stalen van Belgisch marmer. (Foto: Danny Gys)
De galerij met stalen van Belgisch marmer. (Foto: Danny Gys)

Mineralen en gesteenten

We zijn trots op onze mineralencollectie: meer dan 35.000 exemplaren. Hiervan zijn er 5.100 in België gevonden en 17 werden hier voor het eerst ontdekt en gedefinieerd. De Russische mineralen en gesteenten - 800 exemplaren geschonken door kroonprins Willem van Oranje in 1828 - vormen het oudste stuk van onze collecties.

De collectie Belgisch marmer is opmerkelijk. Belgisch marmer werd gebruikt in ontelbare historische gebouwen. De marmergalerij van ons Instituut - een pronkstuk van de Wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel - biedt een schat aan informatie over de steengroeven van het einde van de 19de eeuw, die vandaag niet meer in bedrijf zijn.

Misschien wel het meest waardevol is de collectie van 1.620 meteorieten. Een van de grootste is de 436 kilogram zware "Mont-Dieu"-meteoriet die te zien is in de Galerij van de Dinosauriërs. We beheren ook stukken van de 6 meteorieten die in België zijn gevonden en een belangrijke collectie (420 stuks) Antarctische meteorieten. Een 18 kilogram zware Antarctische meteoriet is te zien in de zaal 250 Jaar Natuurwetenschappen.

Last but not least, het Instituut heeft kleine fragmenten van maanstenen die zijn meegenomen door Apollo-astronauten.

Antarctische meteoriet van 18 kg in onze zaal 250 Jaar Natuurwetenschappen. (Foto: Thierry Hubin, KBIN)
Antarctische meteoriet van 18 kg in onze zaal 250 Jaar Natuurwetenschappen. (Foto: Thierry Hubin, KBIN)
Maansteentje van amper 18 mm groot.
Een maansteentje, maar 18 mm groot, meegenomen door Apollo-17-astronauten. Amerikaans president Richard Nixon schonk het aan België. Koning Boudewijn schonk het op zijn beurt, in 1974, aan het Instituut. (Foto: Thierry Hubin, KBIN)

Ons team

Zoeken in onze collecties

DaRWIN 
(soorten)

Virtuele collecties
(gedigitaliseerde specimens)

Collecties
(algemene info)

Metadata-catalogus
(beschikbare wetenschappelijke datasets)


De collecties bezoeken

Ben je een onderzoeker die een collectie wil raadplegen?

Contacteer een conservator

Je wil een tour achter-de-schermen in de collecties en labs?

Boek een gids


De geschiedenis van onze collecties

Hoe groeide een eclectische verzameling specimens uit tot een van de belangrijkste collecties ter wereld?

Lees er alles over


Doneer je collectie

Jouw privécollectie kan van grote wetenschappelijke waarde zijn. Waarom schenk je ze niet aan het Instituut voor Natuurwetenschappen? Wij houden de specimens in perfecte staat.

Contacteer een conservator