Nieuws
Nieuwe krabbensoort ontdekt op Belgische stranden
21/06/2024
Biologen hebben een nieuwe soort krab, Polybius dioscurus, ontdekt op de Belgische stranden. 'Het wordt steeds zeldzamer om nog nieuwe grote en middelgrote diersoorten in Europa te vinden.'
Voor het eerst termieten vastgesteld in België
20/06/2024
Biologen hebben voor eerst termieten vastgesteld in België, en wel drie verschillende soorten. Ze zijn wellicht meegereisd in materiaal dat werd ingevoerd. De tropische insecten eten hout en kunnen schade veroorzaken aan gebouwen en constructies. Eén van de vastgestelde soorten kan in een kouder klimaat gedijen.
Galápagoskevers bewijzen: genetische mix is sleutel tot snelle aanpassing aan veranderende wereld
16/06/2024
Kevers op Galápagos konden zich snel en herhaaldelijk aanpassen aan hoogtes dankzij genetisch erfgoed van oude evolutionaire gebeurtenissen. ‘Dit mechanisme helpt ons te begrijpen hoe organismen zich zullen aanpassen in onze snel veranderende wereld’, zegt evolutiebioloog Carl Vangestel.
Nieuwe atlas toont waar je in België kritieke grondstoffen vindt
11/06/2024
Een team van Belgische geologen heeft in kaart gebracht waar je in ons land kritieke grondstoffen kunt vinden, zoals lithium voor batterijen, zeldzame aarden voor windturbines en koper voor elektriciteitsnetwerken. ‘Het is tijd om onze ondergrond verder te verkennen’, zegt geologe Sophie Decrée.
Zeezoogdieren en zeeschildpadden in België in 2023
06/06/2024
Het nieuwe rapport ‘Zeezoogdieren en zeeschildpadden in België in 2023’ vat de resultaten van de monitoring en het onderzoek naar deze dieren in België in 2023 samen.
Luchtobservaties boven de Noordzee in 2023
22/05/2024
In 2023 detecteerde het vliegtuig voor luchttoezicht 17 gevallen van operationele zeeverontreiniging door schepen, en verdachte zwavel- en stikstofwaarden in de rookpluimen van 24 en 42 schepen. Ook toezicht op olie- en gasinstallaties, zeezoogdiertellingen en ruimer maritiem toezicht kwamen aan bod.
Fossiele schelpen uit Antwerpen: zomers warmen sneller op dan winters
15/05/2024
In een warmer klimaat warmen zomers veel sneller op dan winters, blijkt uit onderzoek naar fossiele schelpen. Met deze kennis zijn de gevolgen van de huidige opwarming van de aarde in het Noordzeegebied beter in kaart te brengen.
Verhongerde jonge dwergvinvis in Oostende
14/05/2024
Een jong mannetje dwergvinvis dat op 13 mei aanspoelde in Oostende kwam naar alle waarschijnlijkheid om het leven door verhongering. Hoewel waarnemingen van dode en levende dwergvinvissen de laatste jaren frequenter worden genoteerd in het zuiden van de Noordzee, blijft het aanspoelen ervan op een Belgisch strand een uitzonderlijke gebeurtenis.
FlatwormWatch Project
06/05/2024
FlatwormWatch wil met hulp van de burgers achterhalen welke soorten uitheemse landplatwormen er reeds in België voorkomen. Waarom willen we meer weten over landplatwormen?
35e édition du Colloque du Groupement des Anthropologistes de Langue Française (GALF) 2024 - 16-19.10.2024
01/05/2024
L'invisible révélé : L'apport de l'imagerie & des analyses chimiques et moléculaires à l'anthropologie biologique. 35e édition du Colloque du GALF. Ce colloque s'articulera autour de quatre thématiques principales et une séance varia consacrée à l'actualité de la recherche.