Conferentie Mass Extinction

27/09/2024



 

Het Instituut voor Natuurwetenschappen en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) organiseerden op 30 mei 2024 een conferentie - 'Mass Extinction Conference' - over het huidige snelle verlies aan biodiversiteit.

Vier uitgenodigde vooraanstaande keynote-sprekers benaderden het thema vanuit verschillende invalshoeken. In hun presentaties werd aandacht besteed aan de vijf eerdere uitstervingsgolven op aarde, evenals aan het huidige verlies aan biodiversiteit en de oorzaken hiervan. We leerden over eerdere uitstervingen en hoe deze kunnen worden vergeleken met de huidige crisis, en of deze als een zesde massa-extinctie kan worden beschouwd. De oorzaken van de huidige biodiversiteitscrisis leidden tot een filosofische vraag over waarom het belangrijk is om ons hierover zorgen te maken (vanuit economische, morele en rechtvaardigheidsperspectieven), gevolgd door een meer concrete discussie over de prioriteiten voor actie.

Een vijfde presentatie belichtte de waarde van natuurwetenschappelijke collecties voor het begrijpen van biodiversiteitsverlies, waarna een debat werd georganiseerd tussen de sprekers en het publiek. Aangezien de huidige opwarming van het klimaat een van de belangrijkste oorzaken is van biodiversiteitsverlies, kwam klimaatverandering gedurende de dag vaak aan bod.