Nieuws
Nieuw slachtoffer Bois du Cazier geïdentificeerd dankzij DNA
27/03/2024
Op 8 augustus 1956 kwamen 262 mijnwerkers om het leven bij de brand in de mijn van Bois du Cazier in Marcinelle (Charleroi). In 2023 kon een multidisciplinair team van onderzoekers formeel een naam geven aan twee van de 14 slachtoffers die destijds niet konden worden geïdentificeerd. Nu is er voor een derde slachtoffer bevestiging van de identiteit.
Belgische geologen testen mijnrobots
21/03/2024
Haai bijt zeehond: fossiele tand getuigt van aanval miljoenen jaren geleden
05/03/2024
Paleontologen hebben een fossiele tand van een witte haai ontdekt die nog ingebed zit in het hielbot van een zeehond. De vondst werpt licht op een dramatische ontmoeting 4,5 miljoen jaar geleden.
Paleontologen leggen terrestrische ecosystemen van het krijttijdperk bloot in Libanon
06/02/2024
Een internationaal team van paleontologen heeft een rijke vindplaats met fossielen uit het vroege krijttijdperk blootgelegd in Jezzine, Zuid-Libanon. "We kunnen nu een glimp opvangen van de diversiteit in een vroeg terrestrisch ecosysteem in dit gebied", zegt paleontoloog Ninon Robin, Instituut voor Natuurwetenschappen.
15 jaar monitoring van de ecologische effecten van Belgische offshore windparken levert nog steeds nieuwe inzichten op
30/01/2024
Vijftien jaar na de start van het programma levert de monitoring van de ecologische effecten van Belgische offshore windparken nog steeds nieuwe inzichten op. Alleen dankzij volgehouden en adaptieve monitoring kunnen we ervoor zorgen dat offshore windparken op de meest milieuvriendelijke manier worden ontworpen en gebouwd.
Gewone dolfijn aangespoeld op strand van Oostende
22/12/2023
Deze ochtend spoelde een dode Gewone dolfijn (Delphinus delphis) aan op het strand van Oostende, nabij de westelijke strekdam. Het gaat om een vrouwtje van 2,07 meter lang.
Etienne Steurbaut krijgt hoogste onderscheiding voor geologie in België
21/12/2023
Etienne Steurbaut, voormalig departementshoofd paleontologie aan ons Instituut, heeft de hoogste onderscheiding voor geologie gekregen die een wetenschapper te beurt kan vallen in ons land.
Bavianen bij de oude Egyptenaren: vereerd maar onderkomen
07/12/2023
De oude Egyptenaren kweekten bavianen in gevangenschap voor ze gemummificeerd werden. Dat blijkt uit onderzoek van archeozoöloog Wim Van Neer van het Instituut voor Natuurwetenschappen en collega's.
De kwaliteit van de Noordoost-Atlantische Oceaan
05/12/2023
Het Quality Status Report 2023 beoordeelt de status van de Noordoost-Atlantische Oceaan. Klimaatverandering en verzuring zijn drijvende krachten van verandering geworden. Biodiversiteit en habitats blijven in gevaar, maar de chemische kwaliteit van het mariene milieu verbetert weer.
Nood aan effectieve bescherming van grindbedden in de Belgische Noordzee
04/12/2023
Grindbedden in de Belgische Noordzee herbergen een unieke fauna die kwetsbaar is voor bodemberoerende activiteiten, maar worden tegelijk sterk bevist. Deze paradox onderstreept de nood aan een effectievere bescherming.