Nieuws

Wetenschap

HOME-onderzoeksproject beveelt repatriëring aan van historische menselijke resten uit voormalige Belgische kolonies

28/03/2023

Een multidisciplinair onderzoeksteam, gecoördineerd door ons Instituut, pleit voor een wetswijziging om de repatriëring van menselijke resten te vergemakkelijken wanneer een aanvraag wordt gedaan, en om de commerciële handel van menselijke resten te verbieden.

Wetenschap

Meer dan 1 miljard natuurwetenschappelijk exemplaren in musea wereldwijd

24/03/2023

Onderzoekers hebben voor het eerst een inschatting gemaakt van hoeveel specimens 73 van 's werelds grootste natuurhistorische musea – waaronder het Instituut voor Natuurwetenschappen – bewaren: meer dan 1 miljard, zo blijkt.


Wetenschap

Monografie biedt overzicht van fossiele kraakbeenvissen in onze collectie

23/03/2023

Twee experts geven in een nieuw en rijk geïllustreerd naslagwerk een overzicht van de fossiele kraakbeenvissen, waaronder haaien, in de collecties van het Instituut voor Natuurwetenschappen.


Wetenschap

Milieueffecten van offshore windparken: Voorbereiden op meer windparken in de Belgische Noordzee

22/03/2023

De wetenschappers die de milieueffecten van offshore windparken in het Belgisch deel van de Noordzee monitoren, focussen in hun jongste jaarverslag op de verdere ontwikkeling van het programma en op de uitbreiding ervan in de aanloop naar het opschalen van de windenergiecapaciteit in onze wateren.

Wetenschap

Nieuw verdrag beschermt biodiversiteit op volle zee

08/03/2023

Van 20 februari tot en 4 maart vonden in New York de allerlaatste BBNJ-onderhandelingen plaats, die als doel hebben een internationaal verdrag aan te nemen voor de bescherming van de biodiversiteit op volle zee.

Wetenschap

Genoomanalyse brengt migraties van jager-verzamelaars in kaart tijdens laatste ijstijd

01/03/2023

Een grootschalige genoomanalyse heeft in kaart gebracht hoe populaties van jager-verzamelaars migreerden tijdens de laatste ijstijd. Zo bleken ze de barre koude te hebben overleefd door naar het westen van Europa te trekken.


Wetenschap

Wetenschappers ontdekken nieuwe familie slangen

13/02/2023

Onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Helsinki hebben de stamboom van de Elapoidea, een omvangrijke groep van slangen, hertekend. Ze vonden daarbij een nieuwe slangenfamilie.


Wetenschap

Bright Festival : van 16 tot 19 februari

06/02/2023

Deze keer laat het evenement zijn licht laten schijnen over drie Brusselse wijken: de Koningswijk, de Europese wijk en de wijk Lehon.

Wetenschap

Egyptisch graf met tien krokodillenmummies ontdekt

18/01/2023

Spaanse archeologen deden een bijzondere ontdekking in het zuiden van Egypte: een nog onverstoorde graftombe met daarin tien gemummificeerde krokodillen. Archeologen van ons Instituut konden de mummies bestuderen.


Wetenschap

Een wereldwijd kader om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en natuurlijke ecosystemen te herstellen

21/12/2022

Op 19 december 2022 heeft de 15e biodiversiteitstop van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (VBD COP 15) het "Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework" aangenomen, met vier doelstellingen en 23 streefcijfers die tegen 2030 moeten worden bereikt.