Edgar Kesteloot: vader van natuurbehoud in België

19/06/2023

Met droefheid vernamen we het overlijden van oud-collega Edgar Kesteloot op 14 juni 2023. Hij werd 100 jaar. Baron Edgar Kesteloot, mens van de wetenschap en vooral van de natuur, was een pionier: hij zal voor altijd een van de vaders van het natuurbehoud in België blijven, en één van de eerste wetenschapscommunicatoren op televisie.

 

Kennis delen was zijn missie. Het brede publiek kent hem vooral als bedenker en schermgezicht van het bekendste Belgische natuurprogramma ‘Le Jardin Extraordinaire’, dat sinds 1965 op de RTB (nu RTBF) loopt. Voordien maakte hij al educatieve programma’s voor de Vlaamse radio en tv. Hij legde de wonderen en principes van de natuur op een eenvoudige en gemoedelijke manier uit, en maakte miljoenen (jonge) kijkers en luisteraars bewust van de schoonheid en kwetsbaarheid van het leven op onze planeet. Hij schreef ook tal van populairwetenschappelijke boeken en zijn voordrachten en publicaties van zestig jaar geleden over de klimaatopwarming, het teveel aan CO2 en de problematische vogelvangst, zouden visionair blijken.

Terreinwinst voor de natuur

Hij zette zich zijn hele leven in voor effectieve verbetering op het terrein. Zo was hij onder meer oprichter en voorzitter van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten (BNVR), die later Natuurpunt en Natagora zijn geworden, en voorzitter van Fondation belge pour la Conservation des Habitats. Kesteloot deed veel inspanningen om natuurgebied aan te kopen. Zo werd in 1977 onder zijn impuls De Blankaart in Diksmuide omgevormd van trekpleister voor Franse jagers tot beschermd natuurgebied. 
 
In 2002 kreeg Edgar Kesteloot van koning Albert II de titel van baron, de bekroning van jarenlange tomeloze inzet voor de Belgische natuur. Ook internationaal werd hij gelauwerd: in 2022, als eeuweling, ontving hij een Birdlife International Conservation Achievement Award. 

Inspirerende collega

Edgar Kesteloot was een gerespecteerd collega van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij begon zijn carrière bij ons Instituut in 1949, en werd hoofd van de Educatieve Dienst. Negen jaar later overtuigde hij de toenmalige directeur ervan om een dienst op de richten voor natuurbehoud en ecologie, die hij daarna leidde. Op die manier is hij decennialang een belangrijk figuur geweest voor ons Instituut, en blijft hij nog altijd generaties onderzoekers inspireren.  

De medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen willen hun oprechte deelneming betuigen aan zijn familie en dierbaren.

Nieuws