Nieuws

Wetenschap

Mysterieus skelet gevonden in loden grafkist in Brugge is dat van Boudewijn I van Assebroek

26/06/2024

Op 12 juni 2023 deden de archeologen van Raakvlak een heel bijzondere ontdekking op de locatie van de verdwenen Eekhoutabdij in Brugge. In een middeleeuwse grafkelder stootten ze op een loden kist.

Wetenschap

Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie tot 2030 – Openbare raadpleging

24/06/2024

Van 24 juni tot en met 24 september 2024 krijg je tijdens een openbare raadpleging de kans om je mening te geven over de ‘Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie tot 2030’, waarop hiermee rekening kan worden gehouden bij het uitwerken van de definitieve strategie.


Wetenschap

Nieuwe krabbensoort ontdekt op Belgische stranden

21/06/2024

Biologen hebben een nieuwe soort krab, Polybius dioscurus, ontdekt op de Belgische stranden. 'Het wordt steeds zeldzamer om nog nieuwe grote en middelgrote diersoorten in Europa te vinden.'


Wetenschap

Voor het eerst termieten vastgesteld in België

20/06/2024

Biologen hebben voor eerst termieten vastgesteld in België, en wel drie verschillende soorten. Ze zijn wellicht meegereisd in materiaal dat werd ingevoerd. De tropische insecten eten hout en kunnen schade veroorzaken aan gebouwen en constructies. Eén van de vastgestelde soorten kan in een kouder klimaat gedijen.


Wetenschap

Galápagoskevers bewijzen: genetische mix is sleutel tot snelle aanpassing aan veranderende wereld

16/06/2024

Kevers op Galápagos konden zich snel en herhaaldelijk aanpassen aan hoogtes dankzij genetisch erfgoed van oude evolutionaire gebeurtenissen. ‘Dit mechanisme helpt ons te begrijpen hoe organismen zich zullen aanpassen in onze snel veranderende wereld’, zegt evolutiebioloog Carl Vangestel.

 


Wetenschap

Nieuwe atlas toont waar je in België kritieke grondstoffen vindt

11/06/2024

Een team van Belgische geologen heeft in kaart gebracht waar je in ons land kritieke grondstoffen kunt vinden, zoals lithium voor batterijen, zeldzame aarden voor windturbines en koper voor elektriciteitsnetwerken. ‘Het is tijd om onze ondergrond verder te verkennen’, zegt geologe Sophie Decrée.
 


Wetenschap

Zeezoogdieren en zeeschildpadden in België in 2023

06/06/2024

Het nieuwe rapport ‘Zeezoogdieren en zeeschildpadden in België in 2023’ vat de resultaten van de monitoring en het onderzoek naar deze dieren in België in 2023 samen.


Wetenschap

Luchtobservaties boven de Noordzee in 2023

22/05/2024

In 2023 detecteerde het vliegtuig voor luchttoezicht 17 gevallen van operationele zeeverontreiniging door schepen, en verdachte zwavel- en stikstofwaarden in de rookpluimen van 24 en 42 schepen. Ook toezicht op olie- en gasinstallaties, zeezoogdiertellingen en ruimer maritiem toezicht kwamen aan bod.


Wetenschap

Fossiele schelpen uit Antwerpen: zomers warmen sneller op dan winters

15/05/2024

In een warmer klimaat warmen zomers veel sneller op dan winters, blijkt uit onderzoek naar fossiele schelpen. Met deze kennis zijn de gevolgen van de huidige opwarming van de aarde in het Noordzeegebied beter in kaart te brengen.


Wetenschap

Verhongerde jonge dwergvinvis in Oostende

14/05/2024

Een jong mannetje dwergvinvis dat op 13 mei aanspoelde in Oostende kwam naar alle waarschijnlijkheid om het leven door verhongering. Hoewel waarnemingen van dode en levende dwergvinvissen de laatste jaren frequenter worden genoteerd in het zuiden van de Noordzee, blijft het aanspoelen ervan op een Belgisch strand een uitzonderlijke gebeurtenis.