Nieuws

Wetenschap

Sphaeroptica: een nieuwe tool voor het visualiseren van insecten in 3D

07/11/2024

Sphaeroptica is een nieuwe softwaretool waarmee wetenschappers 3D-beelden van insecten en andere arthropoden in natuurhistorische collecties kunnen visualiseren en analyseren.

Wetenschap

Belgische neanderthalers maakten werktuigen van vogelbotjes

08/10/2024

Snijsporen op vogelbotjes uit de grot Scladina, in de buurt van Namen, geven aan dat neanderthalers er verschillende vogelsoorten aten en van sommige botjes gebruiksvoorwerpen maakten.


Wetenschap

Conferentie Mass Extinction

27/09/2024

Het Instituut voor Natuurwetenschappen en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) organiseerden een conferentie over het huidige snelle verlies aan biodiversiteit.


Museum

Nieuw op woensdag!

27/09/2024

Vraag je je af wat de ideale gezinsactiviteit is op een woensdagmiddag met je (klein)kinderen? Zoek dan niet verder en bekijk ons nieuw aanbod! Van 4 tot 14 jaar samen met een volwassene, met een brede interesse. Voor elk wat wils dus, zelfs een taalbad in het Frans! 


Wetenschap

Cruciale regio's voor biodiversiteitsbehoud in Gabon in kaart gebracht

19/09/2024

Een nieuw boek brengt 35 gebieden in Gabon in kaart die zouden moeten worden beschermd om de unieke biodiversiteit van het land te waarborgen. Het boek werd geschreven door een internationaal team van experts, waaronder Olivier Pauwels van het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Museum

WiseNight in het Instituut voor Natuurwetenschappen!

09/09/2024

Beleef wetenschap tijdens het WiseNight-festival, op zaterdag 28 september in onze museumzalen. We bieden je veertien originele activiteiten aan: workshops, muziektheater, animaties, rondleidingen, gezelschapsspellen, augmented reality, ontmoetingen met wetenschappers...


Wetenschap

Hoe Belgisch porfier de hele wereld plaveide

09/08/2024

Wist je dat kasseien porfier zijn, gestolde magma? Begin 20ste eeuw waren drie Belgische dorpjes de grootste bron van porfier ter wereld. Een rijk geïllustreerd boek vertelt de geschiedenis van de porfierontginning in ons land.


Wetenschap

Openbare raadpleging over de Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie

23/07/2024

Van 24 juni tot en met 24 september 2024 krijg je de kans om je mening te geven over de ‘Actualisering van de Belgische nationale biodiversiteitsstrategie tot 2030’. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu kan hiermee rekening houden bij het uitwerken van de definitieve strategie.


Wetenschap

Oorsprong en verspreiding van malaria: Sint-Romboutskerkhof in Mechelen speelt sleutelrol in internationaal onderzoek

18/07/2024

Het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen speelt een belangrijke rol in een internationale studie over de geschiedenis van malaria. De studie is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature. "De ontdekkingen op het kerkhof laten zien hoe militaire activiteiten en troepenbewegingen aanzienlijk bijdroegen aan de regionale verspreiding van malaria." 


Wetenschap

Monitoring van scheepsemissies gelauwerd voor duurzame impact

27/06/2024

Het monitoringprogramma van het Instituut voor Natuurwetenschappen voor de uitstoot van zwaveloxiden (SOx) en stikstofoxiden (NOx) van schepen op zee is bekroond met de ‘Special Commendation for Sustainable Impact’ in het kader van het Greening Award Initiative van de European Maritime Safety Agency. Een welverdiende erkenning voor de impact en duurzaamheid van onze inspanningen om de luchtvervuiling door schepen op zee te bestrijden.