Nieuws

Wetenschap

Tien strategische aanbevelingen voor een duurzame zandwinning

26/04/2022

Zand is van vitaal belang voor de bouw van de fundamenten van onze samenleving. Momenteel winnen we wereldwijd jaarlijks zo’n 50 miljard ton van deze grondstof, en de groeiende wereldbevolking doet de vraag enkel stijgen.

Wetenschap

Tien nieuwe soorten roofvissen uit het Edwardmeer

22/04/2022

Een team Belgische onderzoekers heeft tien nieuwe kleine soorten roofvissen beschreven uit het Edwardmeer. Wetenschappers vermoedden al langer dat dit meer tussen de DR Congo en Oeganda een uitzonderlijke vissendiversiteit herbergt.

Wetenschap

Pterosauriërs hadden al gekleurde veren

20/04/2022

Pterosauriërs, vliegende reptielen en nauwe verwanten van de dinosauriërs, ontwikkelden al verschillende types veren met verschillende kleuren. Dat bewijst een 115 miljoen jaar oud Braziliaans fossiel, dat een team van paleontologen heeft bestudeerd.

Wetenschap

Een unieke samenwerking en nieuwe wetenschappelijke uitdagingen voor het onderzoeksschip Belgica!

10/04/2022

Sinds België onder de vorm van de voormalige RV A962 Belgica (1984 – 2021) beschikte over een marien onderzoeksschip boksten onze wetenschappers zowel in nationale als internationale context boven hun gewichtsklasse inzake marien onderzoek en monitoring, mariene ruimtelijke planning en Blauwe Economie.

Wetenschap

Zoogdieren werden eerst groter en dan pas slimmer na uitsterven dinosauriërs

31/03/2022

Prehistorische zoogdieren werden eerst omvangrijker – en niet zozeer intelligenter – om hun overlevingskansen na het uitsterven van de dinosauriërs te vergroten. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de Universiteit van Edinburgh.

Wetenschap

Video 'Expeditie Inkanamongo' - Zoeken naar de bron van zoönoses in DR Congo

25/03/2022

Bioloog Nicolas Laurent en zijn collega's gaan op expeditie naar de Democratische Republiek Congo, naar het afgelegen dorp Inkanamongo.

Wetenschap

Bijzondere aanwinst voor onze collecties: langnekdinosauriër ‘Dan’

09/03/2022

Het bijna complete skelet van een grote plantenetende langnekdinosauriër van 20 meter lang, verworven in 2019, is gearriveerd in het Instituut voor Natuurwetenschappen.


Wetenschap

Dinotijdperk eindigde in de lente

23/02/2022

Een internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt dat de meteoor die bijna alle dinosauriërs uitroeide, neerkwam in de lente. Dat leiden ze af uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven.

Wetenschap

Een gefossiliseerde slagtand van een bosolifant in de Noordzee!

08/02/2022

Begin juli 2020 troffen Nederlandse garnalenvissers in de Belgische territoriale wateren niets minder dan een slagtand van een olifant aan in hun netten.

Wetenschap

Milieueffecten van offshore windparken in de Belgische Noordzee - Aantrekking, vermijding en habitatgebruik op verschillende ruimtelijke schalen

03/02/2022

In een nieuw jaarverslag geven de wetenschappers die toezicht houden op de milieu-impact van offshore windparken in het Belgische deel van de Noordzee een overzicht van hun laatste bevindingen. Opnieuw staan er enkele verrassende onthullingen in.