Nieuws

Wetenschap

Bijzondere aanwinst voor onze collecties: langnekdinosauriër ‘Dan’

09/03/2022

Het bijna complete skelet van een grote plantenetende langnekdinosauriër van 20 meter lang, verworven in 2019, is gearriveerd in het Instituut voor Natuurwetenschappen.


Wetenschap

Dinotijdperk eindigde in de lente

23/02/2022

Een internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt dat de meteoor die bijna alle dinosauriërs uitroeide, neerkwam in de lente. Dat leiden ze af uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven.

Wetenschap

Een gefossiliseerde slagtand van een bosolifant in de Noordzee!

08/02/2022

Begin juli 2020 troffen Nederlandse garnalenvissers in de Belgische territoriale wateren niets minder dan een slagtand van een olifant aan in hun netten.

Wetenschap

Milieueffecten van offshore windparken in de Belgische Noordzee - Aantrekking, vermijding en habitatgebruik op verschillende ruimtelijke schalen

03/02/2022

In een nieuw jaarverslag geven de wetenschappers die toezicht houden op de milieu-impact van offshore windparken in het Belgische deel van de Noordzee een overzicht van hun laatste bevindingen. Opnieuw staan er enkele verrassende onthullingen in.

Wetenschap

Honderden skeletten hyenawelpjes in Waalse grot wijzen op ecologische druk in Noord-Europa zo’n 45.000 jaar geleden

02/02/2022

Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben meer dan 300 skeletten van grottenhyenawelpjes bestudeerd uit de Marie-Jeannegrot bij Dinant.

Wetenschap

Supergen maakt van spin een machoman

23/12/2021

Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt.

Wetenschap

Twee primitieve zoogdieren die aan het einde van het dinotijdperk leefden

02/12/2021

Paleontologen van ons Instituut hebben twee primitieve zoogdieren uit het Boven-Krijt beschreven, die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefden. Het ene is opgegraven in Binnen-Mongolië, het andere in Roemenië.

Wetenschap

170 soorten genoemd naar Koning Leopold III en Koningin Astrid

24/11/2021

Opgelijst staat netjes: twee taxonomen - biologen gespecialiseerd in het ontdekken, beschrijven en classificeren van soorten - van ons Instituut vonden in onze collectie en in databanken 170 soorten dieren die zijn genoemd naar Koning Leopold III en Koningin Astrid.

Wetenschap

Zeezoogdieren ontwikkelden dikkere botten als duikgewichten in superzoute zee

23/11/2021

Paleontologen hebben vastgesteld dat zeezoogdieren dikkere en zwaardere botten ontwikkelden als aanpassing aan een zoute binnenzee in Centraal Europa zo’n 13 miljoen jaar geleden.

Wetenschap

360 miljoen jaar oude haaienkaak ontdekt in de Belgische Ardennen

16/11/2021

Een team van onderzoekers, waaronder paleontoloog Sébastien Olive van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), heeft een 360 miljoen jaar oude haaienkaak beschreven die in de Belgische Ardennen is gevonden.