Nieuws

Wetenschap

Honderden skeletten hyenawelpjes in Waalse grot wijzen op ecologische druk in Noord-Europa zo’n 45.000 jaar geleden

02/02/2022

Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben meer dan 300 skeletten van grottenhyenawelpjes bestudeerd uit de Marie-Jeannegrot bij Dinant.

Wetenschap

Supergen maakt van spin een machoman

23/12/2021

Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt.

Wetenschap

Twee primitieve zoogdieren die aan het einde van het dinotijdperk leefden

02/12/2021

Paleontologen van ons Instituut hebben twee primitieve zoogdieren uit het Boven-Krijt beschreven, die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefden. Het ene is opgegraven in Binnen-Mongolië, het andere in Roemenië.

Wetenschap

170 soorten genoemd naar Koning Leopold III en Koningin Astrid

24/11/2021

Opgelijst staat netjes: twee taxonomen - biologen gespecialiseerd in het ontdekken, beschrijven en classificeren van soorten - van ons Instituut vonden in onze collectie en in databanken 170 soorten dieren die zijn genoemd naar Koning Leopold III en Koningin Astrid.

Wetenschap

Zeezoogdieren ontwikkelden dikkere botten als duikgewichten in superzoute zee

23/11/2021

Paleontologen hebben vastgesteld dat zeezoogdieren dikkere en zwaardere botten ontwikkelden als aanpassing aan een zoute binnenzee in Centraal Europa zo’n 13 miljoen jaar geleden.

Wetenschap

360 miljoen jaar oude haaienkaak ontdekt in de Belgische Ardennen

16/11/2021

Een team van onderzoekers, waaronder paleontoloog Sébastien Olive van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), heeft een 360 miljoen jaar oude haaienkaak beschreven die in de Belgische Ardennen is gevonden.

Wetenschap

Het beheer en de uitbating van de nieuwe BELGICA wordt toevertrouwd aan de Franse rederij Genavir

15/11/2021

Het nieuwe oceanografische onderzoeksschip Belgica zal worden uitgebaat door Genavir, gespecialiseerd in het beheer van wetenschappelijke schepen. De reder van de Franse oceanografische vloot wordt zo ook de eerste Franse rederij die een schip onder Belgische vlag beheert.

Wetenschap

Gedomesticeerd paard komt uit Kaukasus

20/10/2021

Paarden werden voor het eerst gedomesticeerd ten noorden van de Kaukasus zo’n 4.200 jaar geleden. In een paar eeuwen veroverde het gedomesticeerde paard de rest van Europa en Azië.

Wetenschap

Zeezoogdieren in België in 2020

08/10/2021

In een nieuw rapport vat het KBIN de resultaten van de monitoring en het onderzoek naar zeezoogdieren in België in 2020 samen.

Wetenschap

Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen

21/09/2021

Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen. Die predatoren namen de voorbije vijftig jaar sterk in aantal toe.