XperiBIRD.be: leerlingen observeren nestkastjes met camera en helpen zo wetenschappers
XperiBIRD.be is uitgevlogen, een uniek educatief citizen science project van ons Instituut en Google.org. Leerlingen van 10 tot 14 jaar krijgen gratis een vogelkastje mét kleine computer en camera. Daarmee verzamelen ze wetenschappelijke gegevens over mezen en delen ze de informatie op de interactieve website XperiBIRD.be. Het project moet jongeren warm maken voor computerwetenschappen en STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering & Mathematics).
XperiBIRD.be wordt met de steun van Google.org, de filantropische tak van Google, toegevoegd aan XperiLAB.be, onze educatieve vrachtwagen. De truck trekt door het land en brengt wetenschappen op een leuke en inspirerende manier naar scholen in Vlaanderen, Brussel en Wallonie. Ook Europese scholen kunnen zich aanmelden. XperiLAB.be is een initiatief van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in samenwerking met Solvay.
XperiBIRD.be laat leerlingen en leerkrachten de mogelijkheden zien van programmeren. Met behulp van de kleine modulaire computer Raspberry Pi, ontwikkeld om meer mensen toegang te geven tot technologie, worden leerlingen aangemoedigd een minicomputer te bouwen waarmee ze vogelnesten kunnen monitoren via een infraroodcamera. Daarmee verzamelen ze gegevens over hoe vogels nesten bouwen, hoelang ze broeden, wanneer de eieren uitkomen en wanneer de jongen uitvliegen. De leerlingen zullen hun foto’s, video’s, ervaringen en vragen kunnen delen op de centrale website XperiBIRD.be. De data worden nadien verwerkt én opgenomen in een wetenschappelijk onderzoek naar vogels in België.
‘Wij steunen dit project ten volle met een beurs van 673.000 euro’, zegt Matt Brittin, President Google Europe. ‘Computerwetenschappen en STEM-vakken worden steeds belangrijker in ons onderwijssysteem. Het aantal technologie-gerelateerde jobs blijft groeien maar deze banen worden moeilijk ingevuld. Dit project maakt programmeren minder abstract voor jongeren en is educatief, inspirerend en vooral leuk. Ideaal om digitale vaardigheden te ontwikkelen en de interesse te wekken van toekomstige wetenschappers en leraren.’
Camille Pisani, directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, is erg blij met deze uitbreiding van XperiLAB.be. ‘Jaarlijks reist deze bus langs honderden scholen in België om jongeren de mogelijkheid te geven zelf te experimenteren en op een speelse manier de wetenschappelijke methode te ontdekken. XperiBIRD.be combineert de kracht en diverse mogelijkheden van computers en programmeren met observatie van de natuur. Elke klas zal materiaal krijgen om zelf aan de slag te gaan met een eigen vogelnestje en een Raspberry Pi computer om vogels te monitoren.’