Nieuwe krabbensoort ontdekt op Belgische stranden
Biologen hebben een nieuwe soort krab, Polybius dioscurus, ontdekt op de Belgische stranden. 'Een opwindende ontdekking want het wordt steeds zeldzamer om nog nieuwe grote en middelgrote diersoorten te vinden in Europa', zegt Cédric d'Udekem d'Acoz van het Instituut voor Natuurwetenschappen.
Onderzoekers identificeerden de nieuwe soort door een uitgebreide taxonomische studie waarbij moleculaire en morfologische analyses werden gecombineerd. Biologen uit vier landen, waaronder d'Udekem d'Acoz, ontdekten dat de kustkrabben die eerder als Polybius vernalis waren geïdentificeerd, eigenlijk uit twee genetisch verschillende soorten bestaan. De echte Polybius vernalis komt alleen in de Middellandse Zee voor, terwijl de nieuw ontdekte Polybius dioscurus in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de ingang van de Middellandse Zee, net voorbij Gibraltar, leeft.
Polybius dioscurus is een relatief veelvoorkomende soort met een grijzig gevlekt of gemarmerd rugschild dat tot vier centimeter breed kan worden. Deze krab komt vaak voor op Belgische stranden, vooral tussen Nieuwpoort en De Panne, en belandt regelmatig in de netten van garnalenvissers.
De naam "dioscurus" verwijst naar de Dioscuri, de tweelinghalfbroers Castor en Pollux, vanwege de gelijkenis met Polybius vernalis. Maar ondanks die morfologische gelijkenis met Polybius vernalis, is Polybius dioscurus genetisch eigenlijk nauwer verwant met Polybius marmoreus, een soort die al meer dan 200 jaar gekend is. De verschillen tussen deze twee soorten zijn erg subtiel, wat het belang van genetische analyse in de moderne taxonomie benadrukt.
De studie is gepubliceerd in European Journal of Taxonomy.