Nieuws

Wetenschap

Gedomesticeerd paard komt uit Kaukasus

20/10/2021

Paarden werden voor het eerst gedomesticeerd ten noorden van de Kaukasus zo’n 4.200 jaar geleden. In een paar eeuwen veroverde het gedomesticeerde paard de rest van Europa en Azië.

Wetenschap

Zeezoogdieren in België in 2020

08/10/2021

In een nieuw rapport vat het KBIN de resultaten van de monitoring en het onderzoek naar zeezoogdieren in België in 2020 samen.

Wetenschap

Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen

21/09/2021

Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen. Die predatoren namen de voorbije vijftig jaar sterk in aantal toe.


Wetenschap

Zes nieuws slangensoorten beschreven

10/06/2021

Twee ervan leven in de bomen in Centraal-Afrika, drie andere op kalksteenbergen in Thailand en nog een andere aan bergriviertjes in het noorden van Zuid-Oost-Azië en het zuiden van China.


Wetenschap

Belgische geologen maken gesteentescanner voor NASA

14/11/2019

Wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben voor NASA een robuuste laserscanner ontwikkeld waarmee je de samenstelling van gesteenten kunt nagaan.

Wetenschap

Het geheugen van de ondergrond

24/09/2019

De Belgische ondergrond ligt bovengronds in Péronnes-lez-Binche, in Henegouwen. In een opslaghal vind je meer dan 40 kilometer aan boorkernen. De cilindervormige stalen zijn de voorbije anderhalve eeuw verzameld en geven een preciezer beeld van wat zich onder onze voeten bevindt.


Wetenschap

XperiBIRD.be: leerlingen observeren nestkastjes met camera en helpen zo wetenschappers

20/09/2016

XperiBIRD.be wordt met de steun van Google.org, de filantropische tak van Google, toegevoegd aan XperiLAB.be, onze educatieve vrachtwagen.

Wetenschap

Facebookfans helpen wetenschappers bij studie insecten

21/01/2016

Leden van de Facebookgroep ‘Natural Cambodia’ hebben wetenschappers geholpen bij het documenteren van zeventien soorten lantaarndragers.

Wetenschap

Leerlingen helpen nieuwe soort wandelende tak beschrijven

05/03/2015

Leerlingen uit Brussel en Namen zullen wetenschappers helpen bij het beschrijven van een nieuwe soort wandelende tak door levende exemplaren te observeren in de klas. De waarnemingen van de leerlingen worden verwerkt in een wetenschappelijk artikel.