DITOs

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen was partner van het project DITOs (Doing It Together Science). DITOS organiseert en stimuleert activiteiten waarbij de link gelegd wordt tussen burgers en wetenschappers.

BioBlitz in het Leopoldspark

Voorjaar 2018 namen een 20-tal burgerwetenschappers (van 7 tot 72 jaar) deel aan een inventarisatie van insecten en andere ongewervelden in het Brusselse Leopoldspark. Ze werden omkaderd en gevormd door onze wetenschappers.

De actie verliep in twee delen: een dagploeg ging op zoek naar insecten die overdag actief zijn en naar beestjes die in zoetwater leven. Het avondteam zocht tot middernacht naar insecten die 's avonds en 's nachts actief zijn.

Het materiaal nodig voor het vangen, observeren en het identificeren werd voorzien door het Museum. Door een initiatie in de entomologie te combineren met burgerwetenschap werd bekeken wat de effecten zijn van enkele projecten die de verbetering van de biodiversiteit in het Leopoldspark op het oog hadden: de aanleg van een bloemenprairie in 2013 en de herbeplanting van de vijveroevers in 2016. De verzamelde exemplaren – enkele honderden – werden aan de museumcollectie toegevoegd.

De Do-It-Together Science Bus

De Do-It-Together wetenschapsbus reisde door Europa. Aan boord vond je heel wat activiteiten en hulpmiddelen die je helpen om de wereld te ontdekken. In de herfst 2017 kwam hij naar Brussel, op de Esplanade van het Europees Parlement en in het Museum. Van 8 tot 10 november 2017 ontdekten leerlingen (8-12) en families hoe mezen hun jongen grootbrengen, hoe melk in yoghurt verandert en hoe je je eigen zeep maak. Je kon de wetenschapsbus volgen op Instagram, Facebook en Twitter.

Workshop ‘peluchologie’

Het DITOs-team maakte een korte documentaire over taxonomie. Kinderen van 7 tot 9 maakten  tijdens de vakantie kennis met de principes van de taxonomie in de  actieve tentoonstelling Classific’Action. Wat ze daar leerden brachten ze daarna in praktijk door hun knufffels te classificeren.

Vragenlijsten met impact

Met enquêtes meet het DITOs-team de impact van animaties op leerlingen.

  • Evaluatie van de actieve tentoonstelling Classific’Action voor leerkrachten
  • Evaluatie van de tentoonstelling en workshop BiodiverCity voor leerkrachten
  • Evaluatie van het participatieve wetenschapsproject XperiBIRD.be

DITOs liep tot 2019 en werd gefinancierd door de Europese Commissie.